- Longevicals
- Posts
- Alzheimer'a Karşı Yaşam Tarzı Kalkanı: Değişimle Beyninizi ve Hatıralarınızı Koruyun
Alzheimer'a Karşı Yaşam Tarzı Kalkanı: Değişimle Beyninizi ve Hatıralarınızı Koruyun
Bilimsel olarak kanıtlanmış ve nasıl önleyeceğinize dair bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.
Alzheimer ’ı Yaşam Tarzı Değişikliği ile Önleyebilir Misiniz?
Yazının sonunda vereceğimiz cevabı en başta verelim; Evet!
Peki ama nasıl diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bilimsel olarak kanıtlanmış ve nasıl önleyeceğinize dair bilgileri makalemizde bulabilirsiniz.
2024 yılında yapılan çok güncel bir çalışma Alzheimer araştırmaları ile ilgili çok heyecan verici gerçekler ortaya koydu. Alzheimer hastalığı, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen, hafıza kaybı, bilişsel gerileme ve yaşam kalitesinin düşmesine yol açan yıkıcı bir durumdur.
Geleneksel tedaviler, hastalığı tamamen iyileştirememekle beraber sadece semptomları azaltmaya odaklanmışken, yapılan son araştırmalar ciddi yaşam tarzı değişikliklerinin bu duruma karşı yeni bir umut sunabileceğini öne sürmektedir.
Bugün beraber, Dr. Dean Ornish tarafından yürütülen heyecan verici çalışmaya, elde edilen çığır açıcı bilgilere, kapsamlı yaşam tarzı değişikliklerinin bilişsel sağlığı nasıl dönüştürebileceğine göz atacağız.
Çalışmanın detaylarına girmeden önce omega-3 konusunda onlarca çalışması olan Dr. Bill Harris’in konu hakkında düşüncelerini aşağıdaki videoda görebilirsiniz;
DHA’nın Beynimize Etkileri
DHA beyin sağlığını destekler ve beyinde üç ana role sahiptir.
İşte detayları;
Ornish Çalışması: Alzheimer Araştırmalarında Bir Dönüm Noktası
Dr. Dean Ornish ve ekibi, 20 hafta yani yaklaşık 5 ay süren çalışma, ciddi yaşam tarzı değişikliklerinin, Alzheimer hastalığı nedeniyle hafif bilişsel bozukluk veya erken demansın ilerlemesini olumlu yönde etkileyip etkilemeyeceğini araştırdı. Katılımcılar bu 20 hafta boyunca yoğun yaşam tarzı değişikliklerine tabi tutulmuş ve bu sürenin sonunda sonuçlar analiz edilerek müdahale grubu ile kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Bu çok merkezli, randomize kontrollü çalışma, yaşları 45-90 arasında değişen ve iki gruba ayrılan 32 erkek, 19 kadın olmak üzere toplamda 51 katılımcıyı içeriyordu, katılımcılar Alzheimer hastalığı sürecine bağlı hafif bilişsel bozukluk veya erken demans tanısı almıştı: gruplardan birine müdahale grubu dendi ve yoğun yaşam tarzı müdahaleleri içeren program takip ettirildi, diğer grup yani kontrol grubu ise herhangi bir müdahaleye tabi tutulmadı ve olağan bakım sağlandı.
Müdahale grubuna uygulanan yoğun yaşam tarzı değişiklikleri aşağıdakileri içeriyordu:
Diyet: Bütün gıdalar, bitki bazlı diyet
Takviye: DHA (omega-3), multivitamin ve mineraller, koenzim Q10, C Vitamini, B12 Vitamini, magnezyum L-Treonat, probiyotikler
Egzersiz: Aerobik egzersiz, hafif kuvvet antrenmanı
Stres Yönetimi: Meditasyon, yoga pozları, esneme hareketleri, nefes egzersizleri…
Grup Desteği: Topluluk hissini oluşturan destek grup toplantıları
Tüm bu değişikliklerin ayrıntısına yazımızın ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Çalışmanın sonuçları dikkat çekiciydi. Müdahale grubu, yani yaşam tarzı değişikliği yapılan grup, Alzheimer teşhis ve tedavisinde önemli bir belirteç olan Plazma Aβ42/40 oranında artış gösterdi. Bu artış Alzheimer’ın sebebi olan amiloid plak birikimindeki önemli azalmayı veya amiloid metabolizmasındaki faydalı değişimleri işaret ediyordu. Kontrol grubu, yani hiçbir yaşam tarzı değişikliği yapılmayan grupta ise Plazma Aβ42/40 oranı azalmış yani amiloid plak oluşumu artmıştı. Bu oranın azalması Alzheimer Hastalığı riskinin artışı anlamına geliyor.
Çalışmanın detayları için aşağıdaki linke tıklayınız;
Bizi Sosyal Medyadan takip etmek için aşağıdaki resime tıklayınız
Longevicals® / Longevity ve Nua Omega-3 Yağları hakkında daha detaylı bilgi için blog yazılarımızı ve SSS sayfamızı inceleyin.